Translate

poniedziałek, 20 czerwca 2016

Ciasto z jabłkami i gruszkami

Ciasto z serii szybkich, łatwych i niedrogich. Znane pod różnymi nazwami: wiewiórka, placek amerykański, salceson... Jedno z moich ulubionych :-)


Składniki:
  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 kg jabłek
  • 1/2 kg gruszek

Wykonanie:
  1. Jabłka i gruszki obrać, pokroić w kosteczkę.
  2. Jajka i cukier zmiksować.
  3. Do masy dodać przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i olej. Zmiksować.
  4. Do masy dodać pokrojone jabłka i gruszki. Delikatnie wymieszać.
  5. Blachę (25 x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Piec w temp. 180ºC przez ok. 45 minut (do „suchego patyczka”).
  6. Po upieczeniu i ostudzeniu zdjąć papier. Ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Porada: Ciasto można zrobić z samymi jabłkami lub gruszkami. Oprócz jabłek i gruszek można dodać rodzynki, orzechy lub suszone śliwki lub żurawinę.