Translate

sobota, 25 czerwca 2016

Maczki (Baletki)

Pyszne ciasteczka, które łatwo się robi. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych.



Składniki:
  • 6 jajek
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 150 g mąki pszennej
  • mak do posypania
  • marmolada do przełożenia (u mnie różana)
Wykonanie:
  1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
  2. Do ubitej piany dodać żółtka, ubić.
  3. Mąkę przesiać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę nieduże krążki, zachowując odstępy (aby ciasteczka się nie pozlepiały podczas pieczenia).
  6. Ciasteczka posypać makiem.
  7. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote.
  8. Wystudzone ciasteczka smarować marmoladą i zlepiać.