Translate

piątek, 10 czerwca 2016

Pyszne ciasto z truskawkami


Tym razem polecam ciasto, które bardzo często piekę. Moim zdaniem jedno z najprostszych, najszybszych i najsmaczniejszych. Ciasto maślankowe z truskawkami :-)


Składniki:

Na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka oleju
- 3 jajka
- 1 cukier waniliowy lub olejek waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kg truskawek (lub inne owoce: jagody, wiśnie, brzoskwinie)

Na kruszonkę:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- ok. 1/2 kostki margaryny

Wykonanie:
1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, cukier waniliowy lub olejek, olej i maślankę. Miksujemy.
2. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy.
3. Ciasto wylewamy na blachę posmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką lub bułką tartą. Na cieście układamy truskawki (lub inne ulubione owoce).
4. Posypujemy kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę należy zagnieść).
5. Ciasto pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).