Translate

niedziela, 11 września 2016

Keks

Ciasto dla miłośników ciast ucieranych, z dodatkiem bakalii. 




Składniki:
  • 5 jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 1 kostka masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olejek zapachowy (np. cytrynowy, pomarańczowy)
  • bakalie (u mnie rodzynki, suszone morele, ananasy i żurawina)
  • mąka do oprószenia bakalii

Wykonanie:
  1. Bakalie drobno pokroić i oprószyć mąką (aby nie opadły w trakcie pieczenia).
  2. Masło utrzeć ze szczyptą soli.
  3. Do utartego masła dodać cukier i cukier waniliowy. Dokładnie utrzeć, aż masa będzie gładka i cukier nie będzie wyczuwalny.
  4. Do masy dodawać po 1 jajku nie przerywając ucierania.
  5. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i dokładnie wymieszać.
  6. Dodać aromat, masę wymieszać.
  7. Do masy dodać bakalie i delikatnie wymieszać.
  8. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Piec ok. 1 godziny w temp. 180ºC.
  10. Po upieczeniu ciasto ozdobić - oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
     



Lukier cytrynowy:
2 łyżeczki soku z cytryny
cukier puder ok. 1/2 szklanki

Wszystkie składniki dokładnie utrzeć.