Translate

wtorek, 8 listopada 2016

Ciasto „Krówka”

Wspaniałe ciasto pachnące miodem, z orzechami, kajmakiem i bitą śmietaną. Idealnie komponuje się z filiżanką mocnej kawy. Moje „must have” wśród ciast pieczonych na Święta Bożego Narodzenia.



Składniki na ciasto miodowe:
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody

Wykonanie:
  1. Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać zimne masło i posiekać.
  2. Dodać całe jajka, miód, cukier, cukier waniliowy i sodę. Wszystko zagnieść.
  3. Ciasto podzielić na dwie równe części i wylepić nim 2 blachy (36 x 25 cm).
  4. Każdą część piec przez ok. 20-25 minut w temp. 180ºC.

Składniki na masę śmietanową:
  • 1/2 l śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:
  1. Śmietanę kremówkę schłodzić.
  2. Ubić na sztywno dodając cukier puder.
  3. Dodać przestudzoną żelatynę (rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej wody).

Dodatki:
  • 200 g orzechów włoskich
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej

Przełożenie ciasta:
  1. Na jednym placku rozsmarować masę śmietanową.
  2. Przykryć drugim plackiem.
  3. Wierzch ciasta posmarować masą kajmakową i posypać posiekanymi orzechami.
  4. Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu.



Porada: Placki miodowe polecam upiec 2-3 dni wcześniej, a dzień przed podaniem posmarować masami i ozdobić.