Translate

poniedziałek, 28 listopada 2016

Sernik na biszkopcie

Wykwintny sernik pieczony na biszkopcie z dodatkiem masy czekoladowej. Oprócz tego, że wspaniale smakuje, pięknie się prezentuje na talerzu.



Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1/4 szklanki soku z cytryny

Wykonanie:
  1. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec powoli dodając cukier.
  2. Do ubitej piany z białek dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać.
  3. Dodać sok z cytryny. Ubić.
  4. Mąkę przesiać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.
  5. Biszkopt piec przez ok. 35-45 minut (do „suchego patyczka”) w temp. 180ºC.

Składniki na masę czekoladową:
  • 150g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki gorącej wody lub mleka
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i rozpuścić. Pogotować ok. 2-3 minut i odstawić do wystygnięcia.


Składniki na masę serową:
  • 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu lub sera z wiaderka
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru + 7 łyżek cukru
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 2 łyżki budyniu w proszku (o smaku waniliowym lub śmietankowym)

Wykonanie:
  1. Białka oddzielić od żółtek.
  2. Żółtka ubić z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  3. Dodawać stopniowo twaróg miksując na wolnych obrotach.
  4. Dodać śmietanę i budyń, zmiksować.
  5. Białka ubić ze szczyptą soli i 7 łyżkami cukru.
  6. Masę serową delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek.

Pieczenie masy serowej na biszkopcie:
  1. Biszkopt przekroić na pół.
  2. 1/2 masy czekoladowej rozsmarować na dolnym blacie biszkoptu.
  3. Wylać 1/2 masy serowej.
  4. Przykryć drugim blatem biszkoptu.
  5. Rozsmarować pozostałą część masy czekoladowej.
  6. Wylać pozostałą część masy serowej, wierzch wyrównać.
  7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec ok. 50 minut.
  8. Ciasto dowolnie udekorować (posypując cukrem pudrem, oblewając polewą czekoladową lub lukrem)