Translate

poniedziałek, 28 listopada 2016

Sernik na biszkopcie

Wykwintny sernik pieczony na biszkopcie z dodatkiem masy czekoladowej. Oprócz tego, że wspaniale smakuje, pięknie się prezentuje na talerzu.



Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1/4 szklanki soku z cytryny

Wykonanie:
  1. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec powoli dodając cukier.
  2. Do ubitej piany z białek dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać.
  3. Dodać sok z cytryny. Ubić.
  4. Mąkę przesiać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.
  5. Biszkopt piec przez ok. 35-45 minut (do „suchego patyczka”) w temp. 180ºC.

Składniki na masę czekoladową:
  • 150g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki gorącej wody lub mleka
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i rozpuścić. Pogotować ok. 2-3 minut i odstawić do wystygnięcia.


Składniki na masę serową:
  • 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu lub sera z wiaderka
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru + 7 łyżek cukru
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 2 łyżki budyniu w proszku (o smaku waniliowym lub śmietankowym)

Wykonanie:
  1. Białka oddzielić od żółtek.
  2. Żółtka ubić z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  3. Dodawać stopniowo twaróg miksując na wolnych obrotach.
  4. Dodać śmietanę i budyń, zmiksować.
  5. Białka ubić ze szczyptą soli i 7 łyżkami cukru.
  6. Masę serową delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek.

Pieczenie masy serowej na biszkopcie:
  1. Biszkopt przekroić na pół.
  2. 1/2 masy czekoladowej rozsmarować na dolnym blacie biszkoptu.
  3. Wylać 1/2 masy serowej.
  4. Przykryć drugim blatem biszkoptu.
  5. Rozsmarować pozostałą część masy czekoladowej.
  6. Wylać pozostałą część masy serowej, wierzch wyrównać.
  7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec ok. 50 minut.
  8. Ciasto dowolnie udekorować (posypując cukrem pudrem, oblewając polewą czekoladową lub lukrem)


czwartek, 10 listopada 2016

Sos grzybowy

Tym razem polecam sos grzybowy, tradycyjnie przygotowywany w moim domu. Najlepszy wychodzi przyrządzony z różnych gatunków grzybów np. podgrzybków, kurek, maślaków. Sos może być podawany z ugotowanymi ziemniakami, kluskami lub pajdą chleba. Może również stanowić dodatek do placków ziemniaczanych.



 

Składniki:
  • 1/2 kg świeżych grzybów
  • 2 cebule
  • 180 g śmietany 12% lub 18%
  • 3 łyżki margaryny
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
  1. Grzyby oczyścić, opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą z dodatkiem soli i ugotować.
  2. Ugotowane grzyby odcedzić i pokroić w kostkę.
  3. W rondelku roztopić margarynę. Wrzucić drobno pokrojoną cebulę i smażyć, aż cebula zrobi się szklista.
  4. Do rondelka przełożyć pokrojone grzyby. Smażyć ok. 10 minut.
  5. Śmietanę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody i dodać do smażących się grzybów.
  6. Chwilę pogotować. Doprawić solą i pieprzem.

Rosół

Rosół jest chyba najczęściej gotowaną zupą w polskich domach i w każdym domu smakuje inaczej – w zależności od użytego rodzaju mięsa, ilości i rodzaju warzyw. Idealnie przygotowany rosół jest złocisty, klarowny i aromatyczny. 




 
Składniki:
  • 2 udka kurczaka lub porcja rosołowa
  • nieduży kawałek mięsa wieprzowego (u mnie żeberka)
  • nieduży kawałek wołowiny (np. szponder, pręga)
  • 4 marchewki
  • 3 korzenie pietruszki
  • 1 por
  • 1 średniej wielkości korzeń selera
  • natka pietruszki
  • liście selera
  • nieduża gałązka lubczyku
  • 1 liść kapusty
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa „Warzywko” lub inna ulubiona (mieszanka suszonych warzyw)
  • ziele angielskie ok. 7-8 ziarenek
  • 4 liście ziela angielskiego
  • woda 5l

Wykonanie:
  1. Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu zbierając szumowiny.
  2. Kiedy przestaną wypływać szumowiny, do gotującego się wywaru dodać ziele angielskie, liście laurowe, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, opaloną nad płomieniem (lub na suchej patelni) cebulę, gałązkę naci selera, gałązkę lubczyku, liść kapusty.
  3. Dodać 2-3 łyżki ulubionej przyprawy (suszone warzywa, przyprawa „Warzywko” itp.). Gotować do czasu, aż mięso będzie miękkie.
  4. Wyjąć warzywa z zupy. Rosół doprawić solą i pieprzem.
  5. Podawać z makaronem lub lanymi kluseczkami (przepis na blogu), posypany posiekaną natką pietruszki.
Porady: Rosół należy gotować długo na wolnym ogniu. Aby rosół był klarowny, w czasie gotowania nie należy dolewać zimnej wody. Garnka nie przykrywać pokrywką.

wtorek, 8 listopada 2016

Ciasto „Krówka”

Wspaniałe ciasto pachnące miodem, z orzechami, kajmakiem i bitą śmietaną. Idealnie komponuje się z filiżanką mocnej kawy. Moje „must have” wśród ciast pieczonych na Święta Bożego Narodzenia.



Składniki na ciasto miodowe:
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody

Wykonanie:
  1. Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać zimne masło i posiekać.
  2. Dodać całe jajka, miód, cukier, cukier waniliowy i sodę. Wszystko zagnieść.
  3. Ciasto podzielić na dwie równe części i wylepić nim 2 blachy (36 x 25 cm).
  4. Każdą część piec przez ok. 20-25 minut w temp. 180ºC.

Składniki na masę śmietanową:
  • 1/2 l śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:
  1. Śmietanę kremówkę schłodzić.
  2. Ubić na sztywno dodając cukier puder.
  3. Dodać przestudzoną żelatynę (rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej wody).

Dodatki:
  • 200 g orzechów włoskich
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej

Przełożenie ciasta:
  1. Na jednym placku rozsmarować masę śmietanową.
  2. Przykryć drugim plackiem.
  3. Wierzch ciasta posmarować masą kajmakową i posypać posiekanymi orzechami.
  4. Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu.



Porada: Placki miodowe polecam upiec 2-3 dni wcześniej, a dzień przed podaniem posmarować masami i ozdobić.

czwartek, 3 listopada 2016

Ciasto z masą truskawkową

Pyszne ciasto z masą truskawkową, bitą śmietaną i bezą. Idealne na przyjęcia, gdyż oprócz smaku zachwyca wyglądem.



Składniki na ciasto kruche:
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 200 g masła lub margaryny
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
  1. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
  2. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło, cukier i żółtka. Siekamy wszystko nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce przez ok. 60 min.
  3. Ciasto dzielimy na połowę i wylepiamy spody dwóch prostokątnych blaszek (20 x 35 cm), wyłożonych papierem do pieczenia.
  4. Pierwszy spód pieczemy 25 – 30 minut w temp. 1800C.
  5. Na drugi spód nakładamy bezę, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy 35 minut w temp. 1800C.

Składniki na bezę:
  • 6 białek
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 30 - 40 g płatków migdałowych
Wykonanie:
  1. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypując cukier.
  2. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i całość delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. 

Składniki na masę truskawkową:
  • 100 g świeżych lub mrożonych truskawek
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 budynie waniliowe bez cukru + 3/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
Wykonanie:
  1. Do garnka wlać 3/4 szklanki wody. Dodać truskawki i cukier. Gotować do miękkości.


  2. Truskawki zblendować. Do gorących zblendowanych truskawek dodać dwie galaretki i wymieszać.
  3. Budyń rozcieńczyć w wodzie i dodać do masy truskawkowej. Chwilę gotować.


  4. Gdy masa ostygnie i zgęstnieje wyłożyć na pierwszy, upieczony placek.
  5. Ciasto wstawić do lodówki, aby masa truskawkowa zrobiła się sztywna.

Składniki na masę śmietanową:
  • 1/2 l śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
  1. Śmietanę kremówkę schłodzić.
  2. Ubić na sztywno dodając cukier puder.
  3. Dodać przestudzoną żelatynę (rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej wody).
  4. Masę śmietanową wyłożyć na masę truskawkową.
  5. Na wierzch wyłożyć drugi placek kruchego ciasta z bezą i wstawić do lodówki. 



Ciasto z masą serowo-jabłkową

Kolejne ciasto dla wielbicieli ciast przekładanych, serników i szarlotek. Bardzo smaczne i efektownie prezentujące się na talerzu.

 

Składniki na kruche ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 margaryna
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
Wykonanie:
  1. Z podanych składników wyrobić ciasto.
  2. Blachę (24 x 42 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Ciasto podzielić na 3 równe części i upiec 3 placki . Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.


Składniki na masę serową:
  • 1/2 kg zmielonego sera (ja użyłam sera z wiaderka)
  • 3 jajka
  • 20 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka
Wykonanie:
  1. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem.
  2. Dodać ser i ubitą pianę z białek.
  3. Masę chwilę gotować, cały czas mieszając, aby się nie przypaliła.
  4. Budyń rozpuścić w mleku i wlać do sera nie przerywając mieszania. Chwilę gotować.
  5. Gorącą masę wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim.

Składniki na masę jabłkową:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1/5 łyżki masła
  • 1 galaretka (u mnie agrestowa)

Wykonanie:
  1. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
  2. Usmażyć na maśle.
  3. Do uprażonych jabłek dodać suchą galaretkę i jeszcze chwilę smażyć.
  4. Masę wyłożyć na kruchy placek i przykryć trzecim plackiem.
  5. Ciasto polać polewą i dowolnie udekorować.

Polewa czekoladowa:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
Wykonanie:
  1. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody.
  2. Margarynę, cukier, żelatynę i kakao rozpuścić na wolnym ogniu – nie dopuścić do zagotowania.
  3. Po przestudzeniu dodać śmietanę i dobrze wymieszać.
Do dekoracji:
  • prażone migdały, kolorowa posypka lub wiórki kokosowe

* Przepis pochodzi ze strony alicja.przepisy.net. Wykonanie ciasta i zdjęcia własne.