Translate

niedziela, 1 stycznia 2017

Pieczone polędwiczki z boczkiem

Tym razem polecam proste w wykonaniu, bardzo smaczne roladki z polędwiczek. Idealne danie na obiad lub przyjęcie.



Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 12-14 plasterków boczku wędzonego parzonego
- 12 łyżeczek musztardy (np. sarepskiej, delikatesowej)


Wykonanie:
1. Polędwiczki umyć, osuszyć i pokroić na kawałki o szerokości ok. 5 cm (na szerokość plastra boczku).
2. Każdą polędwiczkę posmarować musztardą i owinąć plasterkiem boczku.
3. Przygotowane roladki obsmażyć na patelni.
4. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem ok. 30 minut w temp. 180ºC. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywę naczynia, aby roladki się przyrumieniły.