Translate

poniedziałek, 27 marca 2017

Ciasto makowo-kokosowe z kremem i galaretką



Składniki:
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki tortowej
1 budyń czekoladowy bez cukru

Placek makowo-kokosowy:
5 białek
1/2 szklanki drobnego cukru
10 dag wiórek kokosowych
1 szklanka suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
5 żółtek
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
6 łyżek cukru pudru
1 l mleka

Dodatkowo:
1 paczka okrągłych biszkoptów
2 jasne galaretki (u mnie pomarańczowa)

Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka i ubijać do momentu, aż masa stanie się puszysta i zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza.
Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyń czekoladowy. Delikatnie wymieszać.
Piec ok. 30-40 minut w temp. 180ºC.
Po wystygnięciu biszkopt przekroić na 2 części.

Placek makowo-kokosowy:
Białka ubić na sztywną pianę.
Dodać resztę składników, masę delikatnie wymieszać i przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec ok. 20 minut w temp. 180ºC.

Masa:
Mleko i cukier zagotować.
Dodać żółtka wymieszane ze śmietaną. Wlać do mleka i zagotować.
Odstawić na ok. pół godziny. Odcedzić przez gęste sito.
Utrzeć masło z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać.

Przełożenie ciasta:
Pierwszy blat ciemnego biszkoptu posmarować połową masy.
Przykryć plackiem makowo-kokosowym.
Posmarować resztą masy i przykryć drugim blatem biszkoptu.
Na cieście ułożyć okrągłe biszkopty i zalać galaretką.