Translate

poniedziałek, 27 marca 2017

Piernik z dżemem truskawkowym

Przepis na to ciasto dostałam od mojej sąsiadki. Jest bardzo łatwe, szybkie w wykonaniu, a przy tym wilgotne. Idealne zarówno na święta, jak i do kawy.



Składniki:
2 1/4 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
2 jajka
4 duże łyżki dżemu truskawkowego
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki kakao
2/3 opakowania przyprawy do piernika (u mnie z firmy Wodzisław)

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę składników i wymieszać mikserem.
Ciasto przełożyć do 2 keksówek.
Piec ok. 30-40 minut w temp. 180ºC (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.