Translate

wtorek, 28 marca 2017

Ptasie mleczko

Pyszne, delikatne ciasto z polewą czekoladową.  Przepis znaleziony w Internecie, przeze mnie zmodyfikowany.



Składniki:
Biszkopt:
5 jaj
1/2 szklanki mąki tortowej
2 budynie czekoladowe bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki drobnego cukru

Masa:
500 ml śmietany 30%
2 duże serki homogenizowane Danio o smaku waniliowym (2 x 400 g)
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
1 szklanka wody

Polewa:
1/2 kostki margaryny
250 ml śmietany 18%
1/2 szklanki drobnego cukru
4 łyżki kakao
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki wody

Wykonanie:
1. Biszkopt:
Białka ubić z cukrami na sztywną pianę.
Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. 
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z budyniem czekoladowym. Suche składniki dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na dużą blachę i piec ok. 30 minut w temp. 180ºC (do suchego patyczka).

2. Masa:
Galaretki rozpuścić w szklance wody, ostudzić.  
Ubić śmietankę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać serek Danio i zmiskować.
Do masy dodać zimną (ale jeszcze płynną) galaretkę i wymieszać.
Masę wylać na czekoladowy biszkopt.
Ciasto wstawić do lodówki.

3. Polewa:
Margarynę rozpuścić na wolnym ogniu.
Dodać śmietanę, wymieszać.
Wsypać cukier i kakao, wymieszać.
Dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody.
Polewę zagotować i odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
Polewę wylać na masę i wstawić ciasto do lodówki.