Translate

wtorek, 25 kwietnia 2017

Pizza z patelni

Moje dzieci uwielbiają dania kuchni włoskiej: spagetti, cannelloni, nadziewane muszle, lazanię, pizzę... Pizzę najczęściej przygotowuję tradycyjnie, piekąc w piekarniku. Gdy jednak nie mam dużo czasu na jej przygotowanie, smażę ją na patelni. Pizza wychodzi jak z najlepszej pizzerii. Ma chrupiącą skórkę i puszysty środek. Z podanych składników wychodzą 4 porcje.



Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki (używam mąki typu "00")
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta cukru
- 3/4 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju lub oliwy

Dodatki:
- keczup lub gęsty sos pomidorowy (można zrobić sos ze świeżych pomidorów z dodatkiem ulubionych ziół, czosnku)
- 1 mała cebula
- 5 pieczarek
- 3 małe słodkie papryczki konserwowe
- 1 kulka sera mozzarella (125 g)
- 100 g sera mozzarella w kostce
- 6 plasterków boczku wędzonego parzonego
- 8 plasterków salami
- sól, pieprz
- ulubione zioła do pizzy (bazylia, oregano lub specjalna mieszanka)

Wykonanie ciasta:
1. Do kubka wlać 4 łyżki ciepłej wody. Dodać szczyptę cukru, 30 g drożdży i łyżeczkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę, aby drożdże zaczęły pracować.
2. Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałą ciepłą wodę, łyżeczkę soli, 4 łyżki oleju lub oliwy. Wlać rozczyn z drożdży. Dokładnie wymieszać, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 20 minut).

Przygotowanie nadzienia:
1. Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć na patelni.
2. Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na patelni.
3. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i podsmażyć.
4. Papryczkę pokroić w paseczki.
5. Ser mozzarella w kulce pokroić w kosteczkę.
6. Ser mozzarella w kostce zetrzeć na tarce (na dużych oczkach).
7. Salami pokroić w półplasterki.

Przygotowanie pizzy:
1.Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju.
2. Wyrośnięte ciasto uderzyć i wylepić nim dno patelni. Przykryć pokrywką i smażyć 4 minuty.
3. Ciasto odwrócić. Posmarować sosem pomidorowym lub keczupem, posypać ziołami. Ułożyć kawałki mozzarelli w kulce, podsmażony boczek, salami, podsmażoną cebulkę, pieczarki, pokrojoną paprykę. Całość posypać wiórkami sera mozzarella. Oprószyć solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
4. Smażyć pod przykryciem 5 minut.