Translate

poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Sernik z rosą

Moja rodzina uwielbia serniki. Piekę je o różnych smakach i z różnymi dodatkami. Cytrynowe, z czekoladą, rodzynkami, wiórkami kokosowymi, kajmakiem, lekkie jak puszek i te cięższe ... Tym razem polecam upieczenie sernika z rosą.



Składniki:

Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g zimnego masła
2 żółtka
5 łyżek cukru pudru
1 cukier waniliowy

Masa serowa:
1 kg sera 2 x zmielonego lub z wiaderka
1 szklanka mleka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 olejek (waniliowy lub cytrynowy)
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki drobnego cukru
4 żółtka
2 jajka

Bezowa pierzynka:
6 białek
1 szklanka cukru

Wykonanie:
Ciasto kruche:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodać zimne masło, posiekać.
Dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy. Szybko wyrobić ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30 minut do schłodzenia.
Ciastem wylepić dużą blachę i piec ok. 10 minut w temp. 180 st. C. Wyjąć i przestudzić.

Masa serowa:
Jajka, żółtka oraz cukier zmiksować na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki, zmiksować.
Masę przelać na podpieczony kruchy spód. Piec ok. 45 minut w temp. 180 st. C.

Bezowa pierzynka:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Ubitą pianę rozprowadzić na masie serowej, wyrównać, a następnie na powierzchni piany zrobić ozdobne szlaczki. Piec ok. 15-20 minut w temp. 160 st. C (aż piana się lekko zrumieni).
Sernik wyjąć z piekarnika i odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia. Gdy sernik ostygnie, pojawią się kropelki rosy.