Translate

wtorek, 29 sierpnia 2017

Kotlety mielone

       Kotlety mielone w każdym polskim domu smakują inaczej. Najczęściej są robione z mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego z dodatkiem cebuli i ulubionych przypraw. Ja najczęściej robię kotlety z 3 rodzajów mięs. Wychodzą bardzo delikatne.



Składniki:
- 50 dag mięsa wieprzowego (z łopatki lub szynki)
- 30 dag wołowiny
- 30 dag mięsa z indyka
- 1 duża cebula
- 2 małe bułki
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżki musztardy
- 5 łyżeczek majeranku
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej (u mnie rzepakowy)


Wykonanie:
1. Bułki pokroić w kawałki, zalać ciepłym mlekiem i odstawić do namoczenia. Namoczone bułki zblendować, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, majeranek, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.
2. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni. Dodać do bułki z przyprawami, wymieszać.
3. Mięso zmielić i dodać do masy z bułki. Dodać 2 jajka i całość dobrze wymieszać. Masę doprawić solą i pieprzem do smaku.


4. Na patelni rozgrzać olej. Formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć (najpierw krótko obsmażyć na większym płomieniu, a następnie płomień zredukować i smażyć do czasu, aż kotlety będą rumiane). 


5. Kotlety osączyć z tłuszczu na kratce lub papierowym ręczniku, podawać z ulubioną surówką lub buraczkami.