Translate

piątek, 25 sierpnia 2017

Tort owocowy

     Torty piekę na wyjątkowe okazje: urodziny, imieniny, święta. Najczęściej są to torty z masami na bazie śmietany, z dodatkiem owoców lub czekolady i orzechów. Ostatni mój tort imieninowy wykonałam na bazie czekoladowego biszkoptu nasączonego sokiem z cytryny, przełożyłam konfiturą jagodową, masą z dodatkiem białej czekolady oraz musem malinowym. Ozdobę tortu w stylu Drip Cake stanowiły borówki amerykańskie i maliny.




Składniki na biszkopt kakaowy:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 budynie czekoladowe (bez cukru)


Wykonanie:
1. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę.
2. Do ubitych białek dodawać żółtka i ubijać.
3. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać przez sitko i dodać do ubitych jajek.
4. Ciasto wlać do tortownicy lub innej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i oprószonej mąką / bułką tartą (boków nie smarujemy).
5. Piec 40 minut w temperaturze 160 st. C (do suchego patyczka).


Składniki na masę malinową:
- 250g świeżych malin
- 3 łyżki cukru
- 1 galaretka malinowa
-  300 ml śmietany 30%
- 150 ml serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
1. Maliny opłukać, włożyć do garnuszka, wsypać cukier i zalać szklanką wody. Zagotować.
2. Maliny z sokiem przelać / przetrzeć przez sitko.
3. Do powstałego soku dodać 1 galaretkę malinową, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
4. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem.
5. Ubić serek mascarpone i delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną.
6. Dodać tężejącą galaretkę malinową i odstawić na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia.

Składniki na masę z białej czekolady:
- 2 białe czekolady
- 700 ml  śmietany 30%
-  350 ml serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru

1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (Połamane kawałki umieścić w małym garnuszku umieszczonym w większym garnuszku z  gotującą się wodą. Mieszać do rozpuszczenia).
2. Sporządzić krem z bitej śmietany i mascarpone (patrz masa malinowa). Wmieszać ostudzoną roztopioną białą czekoladę.



Do nasączenia:
- 1/2 szklanki przegotowanej wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru

Wykonanie:
1. Wodę zagotować z cukrem.  Ostudzić.
2. Dodać 3 łyżki soku z cytryny, wymieszać.

Składniki na polewę do tortu w stylu Drip Cake:
- 150 ml śmietany 30%
- 1 czekolada gorzka

Wykonanie:
Śmietanę podgrzać, rozpuścić  czekoladę i ostudzić.


Dodatkowo:
- konfitura do przełożenia (u mnie jagodowa)
- maliny i borówki amerykańskie do dekoracji

Składanie ciasta:
1. Biszkopt przekroić na pół. Dolną część nasączyć, posmarować konfiturą z czarnych jagód, masą malinową i 1/3 masy z dodatkiem białej czekolady.
2. Ułożyć drugi krążek biszkoptu, nasączyć sokiem z cytryny, posmarować  resztą masy z białej czekolady i odstawić do schłodzenia (najlepiej na 12 godzin).
3. Tort polać rozpuszczoną w śmietance gorzką czekoladą, dowolnie udekorować.