Translate

niedziela, 20 sierpnia 2017

Węgierska zupa gulaszowa

   Kuchnia węgierska należy do najlepszych kuchni Europy. Bazuje na mięsie, sezonowych warzywach, chlebie i przyprawach (słodkiej i ostrej papryce, czosnku, cebuli). Jest połączeniem tradycyjnych dań kuchni chłopskiej, przygotowywanych w żeliwnych kociołkach oraz potraw goszczących na stołach dawnej węgierskiej arystokracji. Doszukać się w niej można wpływów kuchni francuskiej oraz tureckiej (osmańskiej). Wśród dań narodowych znajdziemy: Gulyásleves (zupę gulaszową), Pörkölt (gulasz węgierski), Lángos (langosze) czy Halászlé (zupę rybną).
W moim domu na stole najczęściej gości zupa gulaszowa – aromatyczne danie jednogarnkowe, którego głównymi składnikami obok mięsa są papryka i pomidory. 



Składniki:
  • 40 dag wołowiny
  • 2 cebule
  • 7-8 ząbków czosnku
  • 8 ziemniaków
  • 2 czerwone słodkie papryki
  • koncentrat pomidorowy (190 g) lub 4 duże dojrzałe pomidory
  • oryginalna węgierska pasta gulaszowa (Gulyáskrém csípős)
  • 4 łyżki smalcu
  • sól, pieprz, papryka w proszku (ostra, słodka)

Wykonanie:
  1. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Czosnek drobno siekamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażamy na lekko złoty kolor.
  3. Mięso kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do cebuli i czosnku, smażymy często mieszając.
  4. Mięso przekładamy do garnka.
  5. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i krótko podsmażamy na patelni, na której smażyliśmy mięso. Przekładamy do garnka z mięsem.
  6. Całość podlewamy 3l wody. Dodajemy 3 łyżki pasty gulaszowej i gotujemy pod przykryciem ok. 1 godziny.
  7. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubszą kostkę i dodajemy do gotującej się zupy. Całość gotujemy około 15-20 minut.
  8. Dodajemy koncentrat pomidorowy lub 4 obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie papryką (słodką lub ostrą według uznania), gotujemy jeszcze na wolnym ogniu 10 minut.