Translate

sobota, 23 września 2017

Ciasto "Usta Adama"

        Ciasto przekładane, które zachwyca smakiem. Kakaowe ciasto, biszkopciki przełożone dżemem, warstwa masy budyniowej, polewa czekoladowa... Idealne na przyjęcia bądź do niedzielnej kawki. Przepis znaleziony w Internecie, przeze mnie zmodyfikowany.



Składniki na ciasto:
- 1 margaryna
- 1/2 szklanki drobnego cukru + 3 łyżki (do białek)
- 6 łyżek wody
- 4 jaja
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 opakowania biszkoptów
- 1 słoik dżemu (u mnie morelowy)

Składniki na masę:
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2,5 szklanki mleka
- 8 łyżek cukru
- 100 g masła
- 1-2 łyżeczki rumu (u mnie "Ronmiel de Canarias") lub wódki

Składniki na polewę:
- 1/2 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka śmietany 18%

Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto: 
1. Margarynę, wodę, cukier i kakao umieszczamy w rondelku, gotujemy ok. 4 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
2. Do zimnej masy dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. Dokładnie mieszamy.
3. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru. Ubite białka delikatnie łączymy z masą.
4. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy 1/3 masy.
5. Biszkopty smarujemy dżemem, sklejamy i układamy na warstwie ciasta. Na biszkopty wylewamy resztę ciasta kakaowego.
6. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowujemy masę:
1. Proszek budyniowy mieszamy w rondelku z mąką ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Wlewamy rozrobiony proszek budyniowy, gotujemy ok. 2 minut. Budyń studzimy.
2. Masło ucieramy dodając po łyżce ostudzonego budyniu. Do kremu dodajemy opcjonalnie 1-2 łyżeczki alkoholu (dla podkręcenia smaku masy). Masę wykładamy na ciasto.

Przygotowujemy polewę czekoladową:
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i gotujemy do powstania gładkiej masy. Odstawiamy do wystygnięcia. Masą polewamy ciasto i dowolnie dekorujemy (np. wiórkami kokosowymi, prażonymi płatkami migdałów)