Translate

sobota, 23 września 2017

Placki ziemniaczane




Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 średniej wielkości cebule
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- papryka mielona (ostra)
- olej do smażenia


Wykonanie:
1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (małe oczka). Odlewamy nadmiar soku pozostawiając skrobię (biały osad).
2. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Mieszamy ze startymi ziemniakami.
3. Dodajemy 3 łyżki mąki, 2 jajka i dokładnie mieszamy.
4. Masę doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną mielonej papryki.
5. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy placki małą chochelką lub dużą łyżką i smażymy z obu stron na złoty kolor.



6. Placki podajemy ze śmietaną, cukrem, sosem grzybowym lub gulaszem.