Translate

niedziela, 1 stycznia 2017

Żeberka po tajsku



Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 6 ząbków czosnku
- 6 łyżek ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki keczupu
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru pudru
- kawałek imbiru (ok. 4 cm)
- sól
- pieprz

Wykonanie:
1. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Oprószyć solą i pieprzem.
2. Sporządzić marynatę: Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać w miseczce z sosem sojowym, keczupem, olejem i cukrem pudrem.
3. Żeberka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać marynatą, wymieszać, przykryć naczynie pokrywką i wstawić na min. 12 h do lodówki.
4. Żeberka piec ok. 1,5 h w temp. 180ºC.
5. Po upieczeniu podawać np. z ziemniakami polewając powstałym sosem pieczeniowym. 

Porada: Gdyby okazało się, że sosu wyszło za mało, należy zlać sos pieczeniowy do rondelka, podlać bulionem, zagęścić niewielką ilością mąki i doprawić (solą, pieprzem i sosem sojowym).

Pieczone polędwiczki z boczkiem

Tym razem polecam proste w wykonaniu, bardzo smaczne roladki z polędwiczek. Idealne danie na obiad lub przyjęcie.



Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 12-14 plasterków boczku wędzonego parzonego
- 12 łyżeczek musztardy (np. sarepskiej, delikatesowej)


Wykonanie:
1. Polędwiczki umyć, osuszyć i pokroić na kawałki o szerokości ok. 5 cm (na szerokość plastra boczku).
2. Każdą polędwiczkę posmarować musztardą i owinąć plasterkiem boczku.
3. Przygotowane roladki obsmażyć na patelni.
4. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem ok. 30 minut w temp. 180ºC. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywę naczynia, aby roladki się przyrumieniły.